Miten saan kodin, josta nautin?
Tiedosta toiveesi ja tavoitteesi
Jokainen meistä nauttii erilaisesta elämästä ja kodista. Jotta tiedostat, mistä sinä pidät ja mikä sinulle ja perheellesi sopii, sinun kannattaa pohtia ja tutkia omia tarpeitasi ja toiveitasi. Kun haluat luoda kotiympäristön ja ylipäätään elämän, josta nautit enemmän, aloita miettimällä mahdollisimman tarkasti millaisesta elämäntyylistä ja kodista haaveilet? Kirjoita näitä asioita paperille. Voit myös visualisoida asiaa etsimällä lehdistä tai netistä kuvia, jotka edustavat omia toiveitasi ja tavoitteitasi. Mieti esimerkiksi toimintoja, värejä, materiaaleja, tyylejä, kasveja ja taidetta.
Voit myös käyttää apuna aarrekarttamenetelmää. Hyvät ohjeet oman aarrekartan tekemiseen löytyy esimerkiksi Koikkelasta Kajahtaa -blogista.
Ylöskirjoitettuja luetteloita tai visualisoituja aarrekarttoja voi tehdä useamman: esimerkiksi yhden koskemaan kotiasi, toisen elämäntyyliäsi ja mielipuuhiasi, kolmannen kuvastamaan omaa toivottua ulkoista habitustasi. Tiedostamalla omat toiveesi ja haaveesi, on paljon helpompi panostaa oikeisiin asioihin ja karsia elämästä pois sellaiset ylimääräiset asiat, jotka eivät edusta itselle tärkeitä asioita tai vie kohti sitä, mitä elämässä tavoittelee.

On tärkeä muistaa, että jokainen koti heijastaa asujiensa persoonallisuutta, ja näin ollen myös ratkaisut voivat olla hyvin yksilöllisiä.
Karsi kaikki ylimääräinen
Kun olet kirjoittanut ja/tai visualisoinut omat unelmasi ja tavoitteesi, karsi kodistasi pois kaikki sellainen, mikä ei tuota sinulle iloa ja mikä ei edistä henkilökohtaisia toiveitasi, unelmiasi ja päämääriäsi. Usein ihmisellä on paljon sellaista tavaraa, mistä hän nauttii ja mitä elämäänsä toivoo, mutta ne hautautuvat kaiken ylimääräisen alle. Tässäkin toimii sanonta: Vähemmän on enemmän. Oikeastaan vielä parempi ilmaisu olisi: Vähemmän on riittävästi.
Ihmiset pyrkivät usein hankkimaan itselleen lisää materiaa ja tavoittelevat sillä onnen ja nautinnon tunnetta. Rohkenen väittää, että luopuminen johtaa parempaan lopputulokseen. Suosittelen ylipäätäänkin miettimään elämässäsi enemmän sitä, mistä voisit luopua kuin mitä voisit saada.
Kokemuksesta voin luvata, että kun käyt läpi kotiasi, tulet samalla käymään läpi koko elämääsi. Kodin muutostyö vaikuttaa siis merkittävästi koko elämääsi. Se selkiyttää, mikä elämässäsi on sinulle tärkeää ja merkityksellistä.
Mieti säilytettäville tavaroille omat paikat
Jotta elämäsi olisi mielekkäämpää ja sujuvampaa, kaikelle tavaralle, jota kotonasi säilytät, on olennaista olla oma paikka. Kun järjestät kaikille tavaroillesi omat paikat, tiedät mitä sinulla on ja mistä mikäkin löytyy. Näin säästät valtavasti aikaa, kun et joudu etsimään tavaroita. Ajan lisäksi tämä auttaa sinua säästämään rahaa, kun sinun ei tule tehtyä turhia ja ylimääräisiä hankintoja. Järjestetyssä ympäristössä sinun on tarvittaessa helppo myös ohjeistaa toiselle ihmiselle, mistä mikäkin tavara löytyy. Kun tavaroilla on omat paikat, myös siivoaminen helpottuu ja järkevöityy.
Ylläpidä siisteyttä
Jotta kodissasi pysyy järjestys, opettele palauttamaan tavarat käytön jälkeen takaisin niiden omille paikoilleen. Opettele siis varaamaan arkeesi aikaa asioiden loppuun saattamiselle, kuten jälkien siivoamiselle. Tälle on siis todella, ainakin suurperheessä, varattava erillistä aikaa, sillä kaikkea ei mitenkään ehdi tehdä “siinä sivussa” ja ilman tätä rutiinia paikat “räjähtävät käsiin” hyvin nopeasti. Jotta taakka ei käy yhdelle ihmiselle liian suureksi, kaikkien samassa taloudessa asuvien henkilöiden on kannettava vastuu siisteyden ylläpitämisessä.
Keveämpi koti, kukkaro, keho ja mieli
Kukapa ei nauttisi puhtaasta ja siististä ympäristöstä. Kodin, joka on karsittu ja järjestetty, puhtaana pitäminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Järjestämisprosessin avulla saat kodistasi hygieenisemmän ja turvallisemman. Myös siivouksen mahdollinen ulkoistaminen tulee paljon halvemmaksi, kun työn tekijältä menee siivoamiseen paljon lyhyempi aika. Uskon, että tämäkin tuottaa elämääsi iloa ja nautintoa, kun saat säästettyä rahaa ja aikaa.
Siisti ja järjestetty tila inspiroi ja innostaa pitämään järjestystä yllä, kun taas sekainen tila toimii päinvastoin; se lisää välinpitämättömyyttä ja kerää nopeasti uutta romua. Koteihin kertynyttä tavaravuortamme voikin verrata haitalliseen ylipainoon. Koti vaikuttaa moneen ihmiseen myös fyysisesti; Kun ympäristö on karsittu ja hallinnassa, ihminen alkaa pitää myös itsestään parempaa huolta.
Kaikki ulkopuolellasi oleva vaikuttaa siis myös sisäiseen olotilaasi, ajatuksiisi ja toimintaasi. Kun raivaat ulkopuolisen ympäristösi, selkeytyy myös sisäpuoli eli mielesi ja ajatuksesi, ja olotilasi kevenee. Olen itse tällainen ihminen, jonka fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin kodilla on todella suuri vaikutus. Saan myös paljon enemmän aikaan, kun koti on siistinä. Sekainen koti ahdistaa ja passivoi. Kodin tilaa ja fyysistä terveyttä voi siis verrata toisiinsa, mutta ne ovat monesti konkreettisesti myös yhteydessä toisiinsa.
Monet luovan alan ammattilaiset ja harrastajat ovat sitä mieltä, että pystyäkseen työskentelemään he tarvitsevat ympärilleen kaaosta. Puhutaankin niin sanotusta luovasta kaaoksesta. Tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että luovimmat ratkaisut syntyvät yleensä mahdollisimman vähän häiriöitä sisältävässä ympäristössä, sillä ajatuksetkin tarvitsevat tilaa ympärilleen. Kun ulkopuolella on mahdollisimman avaraa ja tyhjää, ajatuksiin vapautuu tilaa, jolloin luovien ratkaisujen syntyminen on todennäköisempää. Jos siis tunnet kaipaavasi kaaosta, et ehkä vain koskaan ole kokeillut työskentelyä ilman kaaosta. Rohkaisen siinä tapauksessa kokeilemaan asiaa; Luovuutesi saattaa nousta aivan uudelle tasolle, kun raivaat kaiken turhan pois ja ajatuksesi pääsevät liikkumaan vapaasti.
Ole tarkka uusien hankintojen kanssa
Kodit ovat dynaamisia paikkoja: Ne muuttuvat ja kehittyvät asujiensa mukana, kuten perhekoon muuttuessa, lasten kasvaessa, uusien lemmikkieläinten, ikääntymisten tai sairastumisten myötä tai ihan vain vuodenaikojen tarpeiden vaikutuksesta. On tehtävä huonejärjestelyjä uusiksi, raivattava tilaa uusille tavaroille, saatava joitain tavaroita varastoitua tulevan tarpeen varalle jne.
Moniin tilanteisiin liittyy myös uuden tavaran hankkimisen tarve. Mira Ahjoniemi esittelee kirjassaan Loistava järjestys käyttökelpoisen listan kysymyksiä, jotka olisi hyvä itseltä kysyä, kun on ostamassa jotain uutta:
– Onko tämä tuote sinun arvoisesi?
– Onko esine rahani, aikani ja vaivani arvoinen?
– Haluanko luovuttaa rahani juuri sille yritykselle, joka tuotetta valmistaa ja/tai myy?
– Haluanko järjestää uudelle tuotteelle paikan kotoani?
– Haluanko käyttää kallisarvoista aikaani juuri tästä tuotteesta huolehtimiseen?
– Tekeekö tuote minulle hyvää pitkällä tähtäimellä?
– Onko ostokseen käytetty raha pois isomman unelman toteutumisesta?
– Tarvitsenko tätä tuotetta oikeasti vai oletko pelkästään ostamassa mielikuvaa, minkä tuote on hetkellisesti synnyttänyt?
Itse lisäisin vielä kysymyksen: Löytyykö kotoasi jo vastaava tai samaan tarkoitukseen sopiva tuote?
Kun hankit uutta, nämä kysymykset auttavat sinua saavuttamaan ja säilyttämään kodin, joka vastaa arvojasi ja tavoitteitasi sekä pitämään kotisi tavaramäärän kohtuullisena ja riittävänä.
Opeta järjestämistaitoa lapsellesi
Myös lapset ansaitsevat ympäristön, joka on järjestyksessä, sillä se saa heidät sekä rauhoittumaan että kukoistamaan. Myös lapset tuntevat hukkuvansa tavaraan aivan kuten me aikuisetkin, mutta he eivät todennäköisesti tiedä, mistä tunne johtuu ja mitä asioille voisi tehdä. Siivoaminen on usein heidän mielestään sitä, että tavarat kerätään kasaan ja piilotetaan jonnekin. Lapset yrittävät sulloa tavaroitaan eri paikkoihin, koska eivät ilman opastusta osaa tehdä asioita toisella tapaa. Lapselle on mahdoton vaatimus pyytää siivoamaan oma huoneensa, jos se pursuaa tavaraa, tai järjestämään kaappinsa, jos ne on ahdettu aivan täyteen. Yksi parhaista lahjoista, mitä voit lapsellesi antaa on, että autat lastasi karsimaan ja järjestämään hänen tavaransa. Näin autat lastasi saamaan elintilastaan hallittavan ja samalla katkaiset turhautumisen ja merkitsemättömyyden noidankehän. Lapsikin osaa arvostaa tavaroitaan enemmän ja huolehtia niistä paremmin, kun niitä on vähemmän. Jotta tavaraa ei olisi yltäkyllin, osaa tavaroista voi myös pitää välillä varastoituna ja ottaa esille esimerkiksi pitkästyttävinä sadepäivinä tai sairastaessa.
Harvalle meistä on opetettu järjestämistä kodeissa tai koulussa, vaikka esimerkiksi ruoanlaittoa ja ompelutaitoja opetetaan. Tähän saattanee olla syynä väärä luulo, että ihminen oppii riittävän siistiksi kokemuksen kautta eli riittää, että ihminen vain näkee ympärillään järjestystä, niin hän oppii järjestämisen taidon, eikä sitä tarvitse hänelle erityisesti opettaa. Tosiasiassa suurin osa ihmisistä tarvitsee asiaan opetusta. Pienikin lapsi, teinistä puhumattakaan, oppii huolehtimaan omasta tilastaan ja tavaroistaan, kun häntä vain siihen kannustetaan, opetetaan ja sitä heiltä vaaditaan. Tämän kautta lapsista ja nuorista kasvaa itsenäiseen elämään kykeneviä, ympäristöstään vastuuta ottavia ja itsetunnoiltaan vahvoja.
Kun karsit ja järjestät omia tavaroitasi, kerro samalla lapselle, mitä teet. Lapselle voi myös kertoa, että liika tavaramäärä on karkin tavoin epäterveellistä. Jostain syystä lapset oppivat todella helposti kaikki karkkeihin liittyvät esimerkit . Kuvaile myös kokemiasi tunteita ja käymääsi henkistä taistoa avoimesti; Kerro millaista on luopua esineistä, joita ilman et uskonut voivasi elää ja miltä sinusta tuntuu, kun kotiinne tulee tyhjää tilaa turhan tavaran poistuessa. Tunsitpa innokkuutta, iloa, helpotusta, vapautuneisuutta tai mitä tahansa, älä pidä sitä sisälläsi.
Vanhempi on siis tärkeä roolimalli siinä, kuinka omia tavaroita vähennetään, järjestetään sekä ostetaan uutta harkitusti ja vain todelliseen tarpeeseen.
Lisää pieniä nautintoja arkeen
Itselleni kynttilät ovat kodissa yksi helppo ja suhteellisen edullinen nautinnon tuoja. Poltan kynttilöitä päivittäin vuodenajasta riippumatta. Kun aloin seurustella aviomieheni kanssa, hän ihmetteli tapaani sytyttää kynttilöitä jokaiseen ruokailuhetkeen. Hänelle kynttilät olivat aiemmin kuuluneet vain juhlahetkiin. Minun ideologiani on, että myös arjesta kannattaa pienin asioin tehdä juhlaa. Kynttilät kuuluvat nykyään osaksi melkein jokaista perheemme ruokailua ja monia muitakin hetkiä . Käyn myös saunassa kynttilän valossa. Olemme mieheni kanssa laittaneet saunaamme kiinteäksi kaksi kynttilälyhtyä, joissa poltamme kynttilöitä lähes aina kun saunomme. Muuten pimeässä sauna- ja kylpyhuonetilassa kynttilät lisäävät rentoa ja nautinnollista tunnelmaa.
Lisäksi suosittelen ottamaan aktiiviseen käyttöön keittiösi kauneimmat ja mieluisimmat astiat. Minulle ruoka ei ole vain polttoainetta, eikä ruokahetki vain nopea tankkaus. Kun syön, haluan nauttia. Kaunis kattaus on puoli ruokaa. Ruoka kuin ruoka näyttää paljon paremmalta ja tuottaa paljon enemmän erilaisia aistinautintoja, kun se nautitaan kauniista astioista. Meillä pienetkin lapset syövät posliini- ja lasiastioista metalliottimin. Tiedän, että moni käyttää käsin pestäviä hopea-aterimia vain juhlien aikaan, josko muistaa niitä silloinkaan. Meillä on mieheni sukulaisen, taiteilija Mauno Honkasen suunnittelemia Tähkä-lusikoita ja minusta olisi kovin sääli, jos nämä pölyttyisivät kaapissa ja tulisivat käyttöön vain joskus ja jouluna. Minä käytän Tähkä-hopealusikkaa kotona aina, kun tarvitsen pikkulusikkaa, koska se tuottaa minulle niin paljon suurempaa nautintoa. On pieni vaiva pestä lusikka käsin käytön jälkeen suhteessa sen tuomaan mielihyvään.
Käytän arkiruokailussa myös kauniita serviettejä; käytän juhlista jääneitä, etsin niitä kauppojen alennusmyynneistä tai muuten edullisia tuotteita.
Tykkään pitää ruokapöydällä kauniita juuttisia pöytätabletteja, joita on vaikea tai oikeastaan mahdoton pestä. Jotta saan suojattua tabletin mahdollisilta ruokatahroilta (esim. mustikka-, tomaatti- tai currytahrat ovat todella värjääviä :/), levitän lautaseni alle kauniin servietin. Lopuksi serviettiin saa pyyhittyä käsiä ja naamaa. Usein samaa serviettiä pystyy käyttämään monta kertaa.
Omassa kodissani iloa ja nautintoa tuovat myös valokuvat. Ne ovat tavaroita, jotka pahimman sattuessa haluaisin ehdottomasti kotoamme mukaani. Valokuvia ei kannata hautoa vain kaapeissa ja laatikoissa, vaan niitä kannattaa kehystää tai teettää tauluiksi. Meillä on niin seinillä kuin hyllyillä paljon vaihtelevia kuvakollaaseja muun muassa muistuttamassa ihanista yhteisistä hetkistämme. Huomaan, että ne herättävät oman perheemme lisäksi ihastusta myös meillä kyläilevissä ihmisissä.
Ajattelen muutenkin, että kodissa voi olla esillä paljonkin kaunista, jonka ainoa funktio on esteettinen elämys tai muisto menneestä.
Rajaa esillä olevia tavaroita
Vaikka tavarat on kodista karsittu, näen hyvänä keinona myös vuorotella sitä, mitä tavaroita on milloinkin esillä. Esimerkiksi kaikkia mieluisia koriste-esineitä ei tarvitse olla koko ajan esillä, vaan ne tulevat itseasiassa paremmin oikeuksiinsa ja huomatuiksi, mitä vähemmän niitä on. Itselläni on aina osa koriste-esineistä varastoituna ja vaihtelen niitä, mitä on esillä, muun muassa vuodenajan mukaan. Samalla tavalla siis kuin toimin kesä- ja talvivarusteiden kanssa.
On myös hyvä tiedostaa ne tavarat, kuten koriste-esineet tai vaatteet, joita ei lopulta koskaan haluakaan laittaa esille tai ottaa käyttöön. Niistä on helpompi luopua, kun ne ovat varastoituna ollessaan ikään kuin menettäneet merkitystään. ”Kiertävää laatikkoa” on siis muistettava käydä aika ajoin läpi ja hyvällä mielellä laittaa eteenpäin ne tavarat, jotka eivät enää tuota iloa. Tärkeintä on siis se, että kaikelle merkittävälle on tilaa eivätkä tavarat huku kasoihin, pinoihin ja komeroiden uumeniin. Sen lisäksi, että hyödyt tilankäytöllisesti, hyödyt myös taloudellisesti, kun myyt tällaiset tavarat eteenpäin.
Anna valosi loistaa
Yksi suurin elämäämme vaikuttava tavararyhmä ovat vaatteet ja asusteet. Tarvitsemme niitä joka päivä, ne vaikuttavat suuresti kokemukseemme itsestämme ja ne valtaavat ison osan kotimme säilytystiloista. Kun olet läpikäynyt ja karsinut kodistasi kaiken ylimääräisen, pystyt helpommin pukeutumaan vaatteisiin ja käyttämään asusteita, laukkuja, kenkiä, koruja, meikkejä ja tuoksuja, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi kauniiksi tai komeaksi. Näin kaapeissasi on jäljellä vain sellaiset varusteet, jotka ovat sinulle oikeasti sopivia ja mieluisia, tuovat parhaat puolesi esiin sekä saavat sinuun itsevarmuutta ja energiaa. Tämän valon viet mukanasi myös, kun lähdet kotoa ulkomaailmaan.
Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta kollegani Leila Paasikkaan vastailmestynyttä kirjaa Vaatehuoneen valtias – Elämää ilman vaatehuolia (2023). Kyseessä on todella kattava teos auttamaan kaikissa vaatteisiin liittyvissä kysymyksissä. Kyseisen e-kirjan tilauksen voi tehdä tässä osoitteessa.
Hyödynnä ammattilaisen taidot
Me ammattijärjestäjät olemme taitavia näkemään ja saamaan esille kotisi potentiaalin. Avullamme hommat sujuvat jouhevasti ja avullamme saat takuulla hoidettua järjestämisprosessin loppuun saakka. Nykypäivänä siivouspalveluiden käyttö kotitalouksissa on todella yleistä, miksi et yhtä lailla hyödyntäisi ammattijärjestäjien ammattitaitoa helpottaaksesi elämääsi ja arkeasi. Palvelumme ovat verovähennyskelpoista kuten siivous- ja remonttipalvelutkin .
Iloista matkaa kohti nautinnollista kotia!
Heidi