Mistä kodin järjestäminen kannattaa aloittaa ja miten sen teen?
Kodin järjestäminen on hyvä aloittaa sellaisesta tilasta ja tavaralajista, jossa uskoo saavuttavansa nopeimmin näkyviä tuloksia ja, joka on käytössä päivittäin. Tällainen tila on esimerkiksi vessa tai kylpyhuone. Se on tila, jota tarvitaan päivittäin, joka on suhteellisen pieni, jossa tavaraa on suhteellisen vähän ja, jonka tavaroihin ei useinkaan ole niin suurta tunnesidettä kuin muihin kodin tavaroihin.
Varaa aikaa, tilat ja tarvikkeet
Suosittelen, että pyrit varaamaan aikaa niin, että pystyt käymään koko järjestämisprosessin läpi suhteellisen yhtäjaksoisesti. Toki välillä tarvitset vessa-, ruoka- tai happihyppelytaukoja. Raivaukseen ja järjestämiseen kuluva aika riippuu sekä raivattavan materiaalin määrästä että kyvystäsi tehdä päätöksiä. Yleisesti ottaen voisin sanoa, että yhden wc-/kylpyhuonetilan työstäminen kestää noin 3h.
Prosessia varten tarvitset paljon tyhjää pinta-alaa, johon saat levitettyä tavarat. Lattia on tähän tarkoitukseen paras. Tarvitset myös paljon erikokoisia laatikoita, purkkeja ja koreja. WC- ja kylpyhuonetiloissa tarvitaan enimmäkseen suhteellisen pieniä säilytysjärjestelmiä. Näitä ei välttämättä tarvitse ostaa kaupasta, vaan tähän tarkoitukseen ovat todella näppäriä esimerkiksi erilaiset muoviset jäätelörasiat sekä kaupoista ilmaiseksi saatavat tyhjät karkkilaatikot. Myös erilaiset lasiset säilykepurkit (esim. hillo-, sinappi-, majoneesi- ja salsapurkit) ovat etenkin WC- ja kylpyhuonetiloissa todella käytännöllisiä ja kauniitakin. Niihin saa hyvin esimerkiksi meikkejä, vanulappuja ja -puikkoja esille. Itse suosin eniten kaikkia läpinäkyviä purkkeja ja laatikoita, joista saa etiketit poistettua. Tarvitset järjestämisprosessiin avuksesi myös muovipusseja ja kestokasseja sekä siivousvälineet (vähintäänkin rätti ja pesuainetta). Myös kamera on hyvä olla, jotta voit lopuksi kunnolla ihailla aikaansaamaasi työtä (ja esitellä muutosprosessia ehkä muillekin ;)).

Itse teen järjestämistä mieluiten ilman musiikkia, television pauhua tai muita ääniärsykkeitä. Oman elämänsä tärkeiden tavaroiden arvioiminen, karsiminen ja paikkojen miettiminen tavaroille onnistuu mielestäni parhaiten hiljaisessa tilassa. Koen, että silloin aivot saavat kunnolla työrauhan. Toki toisilla ihmisillä musiikki voi antaa virtaa ja lisätä keskittymiskykyä. Suosittelen kokeilemaan, kumpi sopii sinulle paremmin.
Järjestämisprosessin kaava
1) Kuvaa lähtötilanne
Ennen kuin varsinainen työ alkaa, ota kuvia lähtötilanteesta eli kuvaa ensin työstettävä tila kauttaaltaan laatikkoja ja kaappeja myöden.
2) Muodosta yleiskuva kaikesta kertyneestä lajittelemalla tavarat
Tyhjennä kaikki vessan / kylpyhuoneen tasot, kaapit ja laatikot ja levitä tavarat isolle (lattia)pinta-alalle kategorioittain. Tämän vaiheen tarkoitus on saada yleiskuva kaikesta kertyneestä tavarasta. Mitä pienempiä kategorioita teet, sen parempi. Kategoriat voivat vaihdella ja muokkautua prosessin aikana.
Jos vastaasi tulee jotain sellaista, joka ei kuulu kyseiseen tilaan, laita sellaiset tavarat kokonaan sivuun esimerkiksi kestokassiin, josta myöhemmin järjestät ne omille paikoilleen. Jos näet heti, että joku tavara on roska, se kannattaa jo tässä vaiheessa laittaa suoraan roska- / kierrätyspussiin. Muista esimerkiksi katsoa kulutustuotteiden päivämäärät ja heitä kaikki vanhaksi menneet pois.
Kun olet tyhjentänyt kaikki kyseisen tilan paikat ja jakanut tavarat kategorioihin, mieti onko sinulla kodissasi vielä jossain muualla sellaista tavaraa, jonka pitäisi olla tai jonka haluaisit olevan projektina olevassa huoneessa. Jos mahdollista, hae ne mukaan kategorioihin.
Muista, että voit olla luova sen suhteen, mitä teillä säilytetään vessassa / kylpyhuoneessa ja mitä ei säilytetä. Tavarat on tärkeä järjestää kaappeihin omista lähtökohdista, ei totutuista tavoista käsin. Rohkene uhmata pinttyneitä tapoja. Esimerkiksi meillä säilytetään vessassa tällä hetkellä muun muassa xylitol-pastillipurkkia sekä nuorimmaisemme tarravihkoa ja tarroja. Näin siksi, että menemme pottailemaan aina ruokailun jälkeen ja samalla otetaan pastilli suuhun. Harjoittelemme lisäksi tällä hetkellä kuivaksioppimista ja hyviä ruokailutapoja. Niistä kuopuksemme saa onnistuttuaan laittaa potalla ollessaan tarravihkoonsa palkkion. Tiedän perheitä, joissa esimerkiksi hammasharjat ja/tai kaikki muut henkilökohtaiset hygieniavälineet säilytetään omissa huoneissa / kaapeissa wc-tilojen sijaan, jotta kyseiset tarvikkeet eivät esimerkiksi aamuisin ole jumissa vessassa, jonkun toisen siellä asioidessa. Tällaisia henkilökohtaisia hygieniatuotteita voidaan hyvin säilyttää myös kodinhoitohuoneessa, jonne kukaan ei yleensä lukittaudu ja näin ollen siellä olevat tavarat ovat aina kaikkien saatavilla. Muista siis kyseenalaistaa, missä teidän kodissanne mitäkin tavaraa säilytetään.
3) Puhdista säilytystilat
Kun olet tyhjentänyt kaikki kaapit, laatikot ja tasot, puhdista säilytystilat huolellisesti. Käytä ainakin rättiä ja pesuainetta, myös imuri voi olla hyödyllinen.
4) Valitse säilytettävät
Tämän jälkeen vuorossa on säilytettävien tavaroiden valinta. Käy jokainen kategoria ja sen sisältämä tavara yksitellen läpi ja mieti, MITÄ HALUAT SÄÄSTÄÄ? Ota siis jokainen tavara yksitellen käteesi ja mieti, onko se edelleen tarpeellinen, käyttökelpoinen ja mielekäs. Kannattaa myös miettiä, onko tavara todella sellainen, jolle haluat uhrata aikasi (mahdollinen siirtely, puhdistus ja kunnossapito) ja tilan kodistasi. Vai onko tavara sittenkin sellainen, jonka voi helposti korvata jollain muulla kodista löytyvällä tavaralla tai onko sellainen helppo saada, lainata tai ostaa, jos tarve tulee.
On myös tärkeää määritellä, mikä on kohtuus. On järkevää, että joitakin tuotteita on kotona useampi ja niin sanotusti hätävarana, mutta tässäkin asiassa on syytä pitää kohtuus. Yritä miettiä järjellä, kuinka paljon on tarpeeksi. Muista, että tärkeitä muistoja voi esimerkiksi valokuvata, kaikkea tavaraa ei tarvitse säilyttää konkreettisesti. Mieti myös, olisiko tavarasta enemmän hyötyä ja iloa jollekin toiselle. Mitä vähemmän sinulla on tavaraa, sitä helpompi on luoda järjestys ja pitää sitä yllä. Mitä vähemmän omistat, sitä helpompi kaikkea on hallita.
Yritä pitää fokus säilytettävissä tavaroissa; mitkä ovat niin mielekkäitä ja tarpeellisia tuotteita, että voisit kyseiselläkin hetkellä ostaa ne kaupasta. Omien tavaroiden valikointi ja karsiminen on prosessi, jossa päätökset tehdään omien arvojen perusteella. Karsimisprosessissa auttaa, kun on mahdollisimman tarkasti ja mahdollisimman konkreettisesti määritellyt omat tavoitteet ja visualisoinut lopputuloksen. Olen kirjoittanut tästä aiheesta Miten saan kodin, josta nautin? -blogitekstissäni.
Muista myös, että mitä kauemmin jahkailet päätösten kanssa, sitä kauemmin kestää tulosten aikaansaamiseksi. Säilytettävien tavaroiden valinta eli niin sanottu raivaus vie prosessista selkeästi eniten aikaa. Säilytysjärjestelmien ja -paikkojen miettiminen kestävät vähemmän.
Tavarat, joita et halua itselläsi säilyttää, jaottele roskiin, kierrätykseen, lahjoitukseen ja myytäväksi meneviin pusseihin ja kasseihin.
5) Määrittele säilytysjärjestelmät ja -paikat
Kun kategoriat sisältävät vain ne tuotteet, joita oikeasti tarvitset, jotka palvelevat tarkoitustaan ja ovat mielekkäitä, on aika alkaa etsiä kullekin kategorialle sopivan kokoista purkkia tai laatikkoa, jossa niitä voisi säilyttää. Löydettävyyden kannalta on parempi, mitä tarkempi ryhmittely on, eli mitä pienempiin kategorioihin olet tavarat jakanut. Vielä tässäkin vaiheessa voit muokata kategorioita; esimerkiksi yhdistellä ryhmiä tai jakaa niitä yhä pienempiin ryhmiin. Kun järjestät tavarat purkkeihin ja laatikoihin, mieti menisikö tavarat pienempään tilaan, jos poistaisit tuotteista myyntipakkauksia.
Joistakin tuotteista on hyvä olla kotona niin sanottu hätävara. Yleensä ihmisillä on tällaisia muun muassa pesuaineista, hygieniatuotteista, rasvoista ja meikeistä. Kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus siinä, paljonko tällaisia tuotteita on järkevää olla. On myös hyvä huomioida, että tällaiset hätävarat voi hyvin säilöä johonkin ylä- / peräkaappiin, ettei ne ole viemässä turhaan tilaa WC:n tai kylpyhuoneen paraatipaikalta. Muistathan näin ollen aina tarkistaa hätävaralaatikkosi tilanteen ennen kuin ostat jotain uutta!
Pyri laittamaan tavarat laatikoihin ja purkkeihin pystyasentoon vieriviereen sen sijaan, että pinoat tavaroita; Näin ne vievät yleensä vähemmän tilaa ja näet nopealla silmäyksellä laatikon / purkin sisällön. Täysin samanlaiset tuotteet voi toki hyvin pinota. Muista järjestämisessä kuitenkin aina itsellesi sopiva taso eli mieti, kuinka sliipattua tasoa jaksat ja näet mielekkääksi käytännössä pitää yllä. Jos et jaksa kauheasti näperrellä ylläpitääksesi siisteyttä, kannattaa unohtaa niin sanottu pystyviikkaus. Tällöin kunkin kategorian sisältämä eri tavaroiden vähyys tulee entistä olennaisemmaksi, jotta sinun on helppo nopealla silmäilyllä löytää etsimäsi. Jos esimerkiksi laitat kaikki meikit samaan laatikkoon sikin sokin, sinun on vaikea löytää tarvitsemasi tuote nopeasti. Jos sen sijaan olet jaotellut meikit pienempiin kategorioihin, kuten 1) kasvoille laitettavat meikit, 2) silmille laitettavat meikit ja 3) huulille laitettavat meikit, löydät paljon nopeammin vaikka etsimäsi huulipunan.

Vaikka tavoitteena on, ettei tavaroita tai säilytysjärjestelmiä tulisi laittaa päällekkäin, joissakin tilanteissa sekä ryhmiteltyjä tavaroita että purkkeja ja laatikoita on tilankäytöllisesti järkevää ja pakollistakin pinota. Etenkin tällaisissa tilanteissa korostuu säilytysjärjestelmän läpinäkyvyys, jotta sinun ei tarvitse muistella ja arvailla, mitä mikäkin purkki tai laatikko sisältää. Säilytysjärjestelmiin voi laittaa myös tarrat, joissa lukee, mitä kussakin laatikossa ja purkissa on. Tämä helpottaa niin tavaroiden löytämistä kuin oikeille paikoilleen takaisin laittamista. Jotta tavaroita olisi helppo ottaa ja laittaa takaisin paikoilleen on hyvä myös muistaa väljyys. Älä sullo purkkeja ja laatikoita liian täyteen.
Kaikki tavarat eivät välttämättä tarvitse erillistä säilytyslaatikkoa tai purkkia, kuten esimerkiksi pyyheliinat. Toisaalta varsinkin pienet pyhkeet saa parhaiten viikattua koreihin tai laatikoihin. Toisinaan myös tuotepaketti itsessään ovat riittävän hyvä säilytysjärjestelmä. Myös käytössäsi olevien kaappien ja laatikoiden mallit ja mitat säätelevät paljon sitä, minkälaiset laatikot, korit ja purkit ovat parhaita. Etenkin tasoilla on kiva käyttää erilaisia rottinkisia ja virkattuja koreja niiden kauniin ulkonäön vuoksi.

Tavaroiden paikkojen miettiminen kiinteistä kalusteista on ikään kuin palapelin tekemistä. Tehtävänä on selvittää, miten saat kaikki laatikoihin ja purkkeihin kokoamasi kategoriat soviteltua kauniisti kaappeihin, laatikoihin ja tasoille. Välillä voit joutua vaihtamaan jotain purkkia tai laatikkoa, jotta saat palaset loksahtamaan kohdilleen. Harvemmin käytössä olevat tavarat kannattaa sijoittaa ylemmäs, taaemmas ja ns. peränurkkiin. Usein käytössä olevat tavarat tulee olla mahdollisimman helposti otettavissa ja laitettavissa paikoilleen. Tarkoitus on toki saada tavarat myös sellaisille paikoille, jonka läheisyydessä niitä eniten käytetään. Älä myöskään tässä kohtaa sullo paikkoja aivan täyteen, vaan jätä ilmavuutta, jotta käyttö helpottuu. Voit nimikoida myös hyllyjä ja laatikoita.
6) Kuvaa lopputilanne
Kun kaikki tavarat on järjestetty paikoilleen, ota kuvat ja ihaile tekemääsi työtä ja kaunista lopputulosta! Jaa onnistumisen kokemuksesi muiden kanssa!
7) Hävitä karsitut tavarat
Pyri saamaan poiskarsitut tavarat mahdollisimman nopeasti eteenpäin, pois kodistasi. Verkossa osoitteessa kierratys.info on kattava karttapalvelu, jonka avulla saat selville, mihin voit kierrätykseen soveltuvat tavarasi toimittaa. Monilla jäteasemilla ja kirpputoreilla on myös noutopalvelu! Esimerkiksi Jenni Sarraksen kirjassa Tavarataidot – Arkijärjellä koti kuntoon on myös todella hyvät ohjeet tavaroiden lajittelulle oikeisiin kierrätyspisteisiin.
Käytä samaa kaavaa muuallakin kodissasi
Tätä samaa menetelmää hyödyntämällä pystyt järjestämään koko kotisi. Isompien huoneiden kohdalla on kuitenkin usein järkevää edetä tavararyhmä kerrallaan eikä tyhjentää koko huoneen kaikkia kaappeja, laatikoita ja tasoja samalla kertaa. Esimerkiksi keittiö on tällainen huone. Kun etenee isossa huoneessa tavararyhmä kerrallaan, on kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki kyseisen huoneen säilytystilat ovat käytössäsi, kun mietit ja järjestät tavaroille uusia paikkoja.
Tiedän, että kodin raivaaminen tällä tavalla kuulostaa valtavalta urakalta, mutta lupaan, että se on sen arvoista. Nauti aikaansaamisen tunteesta; Älä kauhistele jäljellä olevaa urakkaa, vaan luota siihen, että eteneminen antaa energiaa. Pienikin teko vie sinut lähemmäs kohti parempaa. Ajattele lopputulosta ja sen tuomaa keveyttä. Palkitse itsesi pienistä onnistumisista! Uskallan väittää, että opit prosessin myötä jopa nauttimaan matkasta, nauttimaan luopumisesta ja sen tuomasta vapaudesta.
Muista, että kun raivaat kotiasi, toisten perheenjäsenten henkilökohtaisia tavaroita et saa järjestää, saati hävittää, ilman lupaa. Et myöskään voi pakottaa toista muuttumaan omien tapojesi mukaiseksi. Voit sen sijaa yrittää perustella muille, miksi jostakin kannattaisi luopua, miten tavarat kannattaisi järjestää tai miksi jokin muu tapa toimia olisi parempi. Jokaisen on kuitenkin tehtävä päätökset itse tai muutoin luopumis- ja muutosprosessin tuloksena ei ole kevyempi vaan raskaampi mieli.
Perheenjäsenten yhdessä tehty työ sen sijaan on todella palkitsevaa kaikille osapuolille. Etenkin lapset ovat usein todella innokkaita apureita ja taitavia karsijoita. Ehkä yllättävää, mutta usein vanhemmilla on vahvempia tunnesiteitä moniin lasten tavaroihin kuin lapsilla itsellään.
Hyödynnä apukeinot
Jos urakka tuntuu toivottoman suurelta yksin tai ajattelet, että siihen menisi yksin liian kauan aikaa, muista, että voit pyytää apua meiltä ammattijärjestäjiltä. Me olemme raivanneet lukuisia koteja, saamme homman hoitumaan jouhevasti ja kanssamme työ tulee takuulla saatettua loppuun asti. Tiedämme myös, mistä saada esimerkiksi edullisesti tai jopa ilmaiseksi erilaisia säilytysjärjestelmiä, joten tiukallakin budjetilla saadaan paikat kuntoon. Osaamme myös ohjata sinut toimittamaan poiskarsitut tavarat oikealla tavalla eteenpäin. Ehkä voit myös ottaa jonkun kaverin tai muun läheisen vähintäänkin tsemppitueksi ja kannustajaksi projektillesi. Uskalla pyytää apua! Kaikkea ei tarvitse osata ja jaksaa tehdä yksin.
Myös sosiaalisesta mediasta löytyy erilaisia ryhmiä ja kampanjoita karsimisprojektin tueksi. Nykypäivänä on kiitettävästi myös kirjallisuutta, josta löydät apua tavarakaaoksesi selättämiseen. Monet tietävätkin Marie Kondon Konmari -kirjat, jotka tosin saattavat joillekin olla liian ”henkisiä”. Suomalaiseen mentaliteettiin soveltuu ehkä paremmin suomalaisten tekijöiden kirjat, kuten Anne te Velde-Luoman Kaaoksen kesyttäjä – tavarat, paperit ja aika haltuun, Mira Ahjoniemen Loistava järjestys tai Elina Alasentien kirjat Joka kodin raivausopas sekä Askel edelle kiirettä ja kaaosta. Ulkomaisista kirjoista haluaisin mainita vielä Rita Emmett’in Kaikki paikallaan -kirjan. Moni näistä mainitsemistani kirjoista löytyy kirjastoista ja äänikirjapalveluista.

Toivottavasti hyödyit vinkeistäni!
Heidi